[vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1636542630067{background-color: rgba(129,215,66,0.11) !important;*background-color: rgb(129,215,66) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Les 975 esmenes registrades al Congrés dels Diputats demostren la inconsistència de l’actual projecte de llei, promogut pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat (castellà)” color=”success” align=”center” i_icon_fontawesome=”far fa-newspaper” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fptp.tndmp.net%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F04%2F230418-CP-975-enmiendas-a-la-Ley-de-Movilidad-Sostenible-piden-al-PSOE-altura-de-miras.docx.pdf|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]Les 975 esmenes registrades en el Congrés dels Diputats demostren la inconsistència de l’actual projecte de llei, promogut pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana
19 d’abril. Catorze organitzacions socials, sindicals, ecologistes i juvenils, que s’han unit per intentar convertir el Projecte de Llei de Mobilitat Sostenible en un instrument eficaç per a la transició energètica, sol·liciten a la titular del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), Raquel Sánchez, que faci un exercici de reflexió sobre la manca d’ambició i de concreció del citat projecte de llei, les mancances del qual han motivat la presentació de gairebé un miler d’esmenes per part dels grups parlamentaris del Congrés dels Diputats.
Aquest inusitat nombre d’esmenes demostra per a aquestes organitzacions la manca de consistència del Projecte de Llei de Mobilitat Sostenible. Per això, reclamen al MITMA, promotor d’aquest text legal, i al grup parlamentari del PSOE al Congrés, alçada de mirada per dotar-lo de major ambició. Només així podrà aquesta llei ser considerada com l’instrument legal que permetrà a Espanya complir de forma eficaç amb els seus compromisos i obligacions en la descarbonització del sector del transport-mobilitat. Aquest sector és el principal emissor de gasos d’efecte hivernacle a Espanya.
Actualment, el projecte de llei ni tan sols inclou en el seu articulat l’obligació de conseguir la neutralitat climàtica del sector transport-mobilitat el més aviat possible i, sempre, abans del 2050. Tampoc s’han establert objectius intermedis de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle per al 2030 i 2040 en relació als nivells existents en 1990.
“El PSOE ha d’acceptar que l’actual Projecte de Llei de Mobilitat Sostenible no permet avançar de forma clara i decidida en la descarbonització del sector transport-mobilitat”, afirmen les organitzacions, que encara estan a l’espera d’una resposta de la ministra Raquel Sánchez a la seva petició de reunió per discutir les seves propostes sobre com aconseguir un sistema multimodal de transport, descarbonitzat, eficient, sostenible, just i inclusiu a Espanya.
Entre les 975 esmenes registrades es troben la immensa majoria de les propostes plantejades als grups parlamentaris per part d’aquestes catorze organitzacions, que agraïxen a una sèrie de partits com UP, ERC, EH-Bildu, PP, Més País, Compromís i Teruel Existe la seva receptivitat a les demandes de la societat civil.
Gràcies a aquests partits, es discutiran al Congrés propostes per a:
- Incloure l’obligació de conseguir la neutralitat climàtica del sector transport-mobilitat el 2050 i establir objectius intermedis de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle per al 2030 i 2040 en relació als nivells existents en 1990.
- Regular legalment els mecanismes de finançament del transport públic, amb la finalitat de garantir l’estabilitat del sistema.
- Eliminar els vols domèstics per als quals ja existeixi una alternativa ferroviària adequada en termes de temps de viatge, connectivitat i seguretat.
- Fixar una fulla de ruta per al desplegament de combustibles renovables de zero emissions derivats de l’hidrogen verd únicament per a l’aviació i el transport marítim amb objectius concrets, i eliminar la referència explícita a l’ús d’un combustible fòssil com el gas natural liquat en aquest últim.
- Promocionar degudament el ferrocarril i eliminar el mecanisme que inclou el tancament de línies de tren suposadament “ineficients”.
- Millorar el plantejament dels plans de mobilitat sostenible al treball perquè reflecteixin la realitat del teixit empresarial d’Espanya.
- Donar prioritat a la mobilitat NO motoritzada davant de la motoritzada en la planificació de l’espai urbà.
- Introduir mesures concretes de transició justa i incorporar el concepte de “pobresa en el transport” i mesures per combatre-la.
- Recollir mesures específiques per a la mobilitat sostenible en el medi rural, degudament adaptades a la pròpia idiosincràsia d’aquests territoris.
- Optar per un sistema multimodal de transport adequat en termes d’eficiència que tingui com a columna vertebral el transport públic i els tres modes més sostenibles (peatonal, ciclista i ferroviari) plantejant la necessitat de situar Espanya al nivell de la UE en el percentatge de mercaderies transportades per ferrocarril i atorgant la deguda prioritat a l’electromobilitat en el transport de passatgers i mercaderies per carretera.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]