[vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1636542630067{background-color: rgba(129,215,66,0.11) !important;*background-color: rgb(129,215,66) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]👉El model de tarifes actual provoca greus desigualtats territorials, fent que trajectes de distàncies similars puguin costar pràcticament el doble. El sistema beneficia l’àrea de Barcelona, precisament la que té un millor servei de transport públic.
❌El model tarifari és complex i no respon a una lògica de l’usuari. A més encara deixa fora 12 comarques de les Terres de l’Ebre, l’Alt Pirineu i l’Empordà, i la Val d’Aran.
💳Des de la PTP proposem mesures per implantar a curt termini, però cal unificar al més aviat possible els quatre sistemes actuals en un únic sistema tarifari integrat per tot Catalunya[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat” color=”success” align=”center” i_icon_fontawesome=”far fa-newspaper” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fptp.tndmp.net%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F04%2F20230417-Integracio-tarifaria-a-tot-Catalunya.pdf|target:_blank”][vc_btn title=”Descarrega la infografia: “Cobertura de les ATMs de Catalunya per municipis a 17/4/2023“” color=”success” align=”center” i_icon_fontawesome=”far fa-newspaper” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fptp.tndmp.net%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F04%2FComunicat-tarifes_CoberturaTerritorial.png|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]Avui s’ha fet efectiva la integració del transport públic de la comarca de La Garrotxa a l’ATM de Girona. Els avantatges d’aquesta integració són múltiples:
- Disposar de tots els abonaments multiviatge dels que ja disposen les ATMs de Girona, Tarragona i Lleida: T-Mes, T-10, T-50/30, T-16 i, a partir d’avui, també T-Jove
- Disposar d’un sistema de preus fàcil d’interpretar.
- Poder fer transbord entre dues o més línies sense tornar a pagar el bitllet.
Aquest model, que es va implementar per primera vegada a l’àmbit de l’ATM Barcelona l’any 2000, s’ha anat estenent de mica en mica a les diverses comarques de Catalunya, creant-se també les ATMs del Camp de Tarragona, Lleida i Girona.
A més a més, avui també es posa en marxa la T-Jove a les ATMs del Camp de Tarragona, Lleida i Girona, ampliant significativament el nombre d’usuaris que se’n podran beneficiar.
Tanmateix, des de la PTP creiem que el sistema actual encara presenta greus mancances, que es podrien solucionar de forma relativament senzilla.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”La situació actual: quatre sistemes diferents que no cobreixen tot Catalunya” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Actualment, el sistema de tarifes del transport públic de Catalunya s’organitza a partir de la gestió des de 4 organismes: l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona i les Autoritats Territorials de Mobilitat de Lleida, Girona i Camp de Tarragona.
Aquests organismes tenen tant funcions de planificació de la mobilitat com de definició de les fronteres del sistema tarifari integrat: són els qui defineixen les tarifes del transport públic, les zones i gestionen la recol·lecció d’ingressos (de bitllets i impostos) i el repartiment entre els operadors que ofereixen el servei.
Si plasmem l’àmbit territorial de cadascuna d’aquestes autoritats en un mapa, veurem que:[/vc_column_text][vc_single_image image=”22759″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]
- El sistema té una limitació de base: l’existència de quatre sistemes diferenciats impedeix que els trajectes entre ATMs es puguin integrar. Amb aquest sistema, un trajecte entre l’Empordà i Barcelona o entre Lleida i Reus no pot integrar-se.
- Hi ha encara 12 comarques més l’Aran que no gaudeixen d’integració tarifària: totes les de les Terres de l’Ebre (Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià), totes les de l’Alt Pirineu (Alta Ribagorça, Pallars, Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell i Baixa Cerdanya) i les comarques del Solsonès, l’Alt Empordà i el Baix Empordà.
- La Selva i el Pla de l’Estany tenen una integració parcial: alguns dels seus municipis estan integrats i d’altres no.
- El Berguedà i el Ripollès estan integrats a l’ATM de Barcelona amb un règim especial, conegut com la “7a corona”, que ofereix abonaments de 10 viatges a Barcelona, però que no integra els trajectes amb comarques veïnes com Osona o el Bages.
Des del Departament de Territori de la Generalitat s’ha anunciat la voluntat de dur a terme els següents canvis:
- La integració de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran al sistema de l’ATM Lleida, anunciada el maig del 2022 per al mateix any, que encara no s’ha fet efectiva.
- La integració del Solsonès al règim de 7a corona de l’ATM Barcelona, anunciada el juliol del 2022, que tampoc s’ha fet efectiva.
La integració del Baix Empordà a l’ATM de Girona, anunciada el març del 2023, sense data.[/vc_column_text][dt_fancy_title title=”Integracions a curt termini: accions senzilles, però urgents” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Des de la PTP considerem que la integració tarifària és una de les mesures més potents per a fer atractiu el transport públic i, també, una de les que millor resultat dona per cada euro invertit: un sistema més senzill i entenedor té més usuaris. Per aquest motiu, instem al Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, administració competent, a:
- Executar les integracions ja anunciades: Alt Pirineu i Aran, Solsonès i Baix Empordà.
- Planificar i executar la integració de l’Alt Empordà a l’ATM de Girona.
- Integrar els municipis de la Selva a l’ATM de Girona, mantenint la doble integració d’aquells que ja formen part de l’ATM de Barcelona. En el cas de Lloret de Mar, integrar-lo a les dues ATMs alhora, per la demanda que té cap a ambdues capitals.
- Dotar a les Terres de l’Ebre d’un sistema tarifari integrat, valorant la possibilitat de crear l’ATM de les Terres de l’Ebre o creant una ATM Camp/Ebre a partir de l’ampliació de l’àmbit de l’actual ATM de Tarragona.
[/vc_column_text][dt_fancy_title title=”A mitjà termini: un sistema tarifari integrat per a tot Catalunya” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Sens perjudici de les accions anteriors, des de la PTP també demanem accelerar la implantació d’un sistema tarifari integrat (STI) unificat per a tota Catalunya, amb un model de tarifes coherent i no discriminatori, una gamma de títols unificada i que permeti integrar qualsevol viatge dins de Catalunya.
Sobre aquest aspecte, creiem que cal fer algunes apreciacions:
- Entenem que la tecnologia actual de pagament, especialment la de l’ATM Barcelona, no permet la integració a tota Catalunya. En aquest sentit, el desplegament de la T-Mobilitat és l’escenari idoni per a la creació d’un sistema tarifari integrat únic.
- Pel camí, creiem que cal homogeneïtzar els abonaments dels quatre sistemes tarifaris integrats. En aquest sentit, el pas de la T-12 a T-16 i la creació de la T-Jove a les ATMs de Girona, Tarragona i Lleida són una molt bona notícia.
- És especialment urgent unificar la tarifació social: la vinculada a les persones amb discapacitat, a la gent gran, a persones en situació de vulnerabilitat per motius socioeconòmics, i aplicar millores concretes amb relació a les famílies nombroses i monoparentals (com el descompte a bitllets senzills o T-10, obligatori per llei).
- Cal accelerar els estudis per acordar un sistema de tarifació per a tota Catalunya: sigui basat en zones, amb tarifa quilomètrica o mixta, i amb tot el conjunt d’abonaments i títols a oferir.
Per acabar, des de la PTP creiem també que cal abordar el debat de la governança: les ATMs actuals són la referència tant per definir l’àmbit d’un sistema tarifari integrat com per a l’elaboració de propostes per a la planificació de serveis i infraestructures de transport.
Així com la primera funció, com ja hem dit, cal integrar-la a tot Catalunya, l’elaboració i execució de propostes i la gestió de serveis de transport públic té un valor afegit si es gestiona des de la proximitat del territori.
Per aquest motiu, des de la PTP fem la proposta d’un sistema de planificació a dos nivells: un organisme a nivell català, que s’encarregui de l’STI i de l’elaboració de la planificació global, i uns organismes o delegacions territorials, que s’encarreguin de la planificació específica i la coordinació amb els ens locals.[/vc_column_text][dt_fancy_title title=”Comunicats relacionats” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]La PTP demana com es finançarà el manteniment dels descomptes en els títols de transport
El model de finançament i la tarifació social al punt de mira a la darrera escola de transport
La PTP recorda que la gratuïtat temporal al servei de RENFE durant 4 mesos no és la millor opció per promocionar l’ús del transport públic[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Notes al peu.
- (1) Ampliació de l’STI al Berguedà, a Osona i al Ripollès
- (2) Territori integrarà l’Alt Pirineu i Aran al sistema tarifari de Lleida aquest 2022
- (3) Territori integra el Solsonès al sistema tarifari de Barcelona
- (4) Es reuneix la taula de mobilitat del Baix Empordà
- (5) Municipis de la Selva que formen part de l’ATM Barcelona: Riells i Viabrea, Breda, Hostalric, Massanes, Fogars de la Selva, Maçanet de la Selva (que també forma part de l’ATM Girona) i Blanes.
- (6) La PTP va analitzar la tarifació social a Catalunya el Desembre 2022. Consultar aquí (diapositiva 18).
Font imatges.
- Cobertura de les ATMs de Catalunya per municipis a 17/4/2023. Font: PTP a partir de ATMs i ICGC.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]