Search

Número 67

jul. 29 2022

jul.

29

2022

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_raw_html]JTVCM2QtZmxpcC1ib29rJTIwaWQlM0QlMjIyMDI1MyUyMiUyMCU1RCU1QiUyRjNkLWZsaXAtYm9vayU1RA==[/vc_raw_html][vc_btn title=”També pots descarregar el PDF!” color=”success” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fptp.tndmp.net%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F08%2FRevista_67_v2.pdf|title:Revista%2067|target:_blank”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1618992825822{background-color: rgba(201,214,201,0.31) !important;*background-color: rgb(201,214,201) !important;}”][vc_column_text]Editorial: Més enllà de les infraestructures

Dones al Transport Públic: Crònica de la jornada

Dones i Mobilitat: Infografies i indicadors

La mirada feminista: La incorporació de la mirada feminista a l’AMB

La capacitat de Rodalies als túnels urbans de Barcelona: Anàlisi de la infraestructura i reptes de futur

40 anys voltant amb tu: TUS. commemora 40 anys de servei a la ciutat

Barcelona 22, transformem la ciutat:  Una aposta per implantar el peatge urbà i millorar el transport públic.

Contracte Programa entre Generalitat i FGC: Un conveni que permetrà culminar projectes estratègics per guanyar capacitat de transport 

Èxits PTP: Assoliment d’algunes reivindicacions en polítiques de mobilitat i transport 

Dr. Traffic: Anècdotes sobre mobilitat sostenible.

Entrevista a Carme Fábregas “La integració tarifària va posar l’ATM al món”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”05px”][vc_column_text]

Més enllà de les infraestructures

Ja teniu a les vostres mans i pantalles el primer número de la revista 2022, una mica més tard del que ens agradaria. Us demanem disculpes pel retard. 

El tema principal d’aquest número el dediquem al congrés “El transport públic és cosa de dones”, que des de fa ja 4 edicions ens serveix per debatre i aprendre sobre la visió de gènere en l’àmbit de la mobilitat, focalitzant-lo aquest any en la mobilitat en les diferents etapes de la vida. Com segurament molts i moltes ja sabreu, els patrons de mobilitat segueixen sent diferents entre dones i homes: per exemple, hi ha un percentatge més alt de dones que utilitzen el transport públic, i els patrons de mobilitat de dones solen incloure més viatges triangulars, lligats a les tasques de cures. Cal, per tant, planificar la mobilitat tenint-ho en compte. 

Una de les accions més ambicioses que hem fet aquest any és la nostra participació en la campanya “Barcelona’22”, que proposa un peatge urbà de 4€ per circular per Barcelona. La nostra aportació s’ha centrat en la proposta d’un pla de xoc, finançat amb els ingressos del peatge, que permeti reforçar la qualitat de les alternatives al cotxe. La proposta gira al voltant de 3 eixos: serveis d’autobús, millora tarifària i equilibri territorial. Qui resideix o treballa fora de l’AMB pugui disposar de bones opcions en transport públic per moure’s cap a Barcelona o viceversa. 

Durant aquests mesos, hem vist avenços importants en temes llargament reivindicats per la PTP: per fi, el Carril Bus de la B-23 serà una realitat ben aviat, hem vist començar les obres del desdoblament parcial de la R3 i signar-se un acord pel perllongament del Trambaix. Des de l’Abril tenim horaris cadenciats a totes les línies de Rodalies Renfe, fet que celebrem, però que cal seguir-ne garantint l’amplitud horària, una bona freqüència i, sobretot, fiabilitat. Malgrat tot, ens queden encara molts temes per lluitar: hem reivindicat un millor servei als busos del Baix Llobregat i ens hem oposat a l’ampliació de carreteres: no volem més carrils a l’AP-7, volem la R80. 

Ja al mes de Juny, hem celebrat la nostra assemblea anual, aquest cop amb un petit canvi a la junta: des d’aquí vull agraïr la feina feta per en Lluís Carrasco i la Susana Pascual, els dos membres sortint de la junta, i vull donar la benvinguda a la junta a l’Estefania Molina i en David Rodríguez. 

Per últim, se’ns planteja un repte important: en un context d’encariment de la vida i especialment de les fonts d’energia, l’administració de l’Estat ha anunciat rebaixes i la gratuïtat temporal d’alguns serveis, complementades per la Generalitat i les respectives ATMs. Des de la PTP celebrem les mesures encaminades a fer més atractiu el transport públic, per bé que som partidaris de centrar els esforços financers en: prioritzar l’usuari recurrent, garantir preus assequibles pels col·lectius amb més dificultats d’accés (joves, estudiants, gent gran, aturats, gent amb sous precaris, amb una tarificació social unificada), garantir preus assequibles a tot Catalunya (amb una integració tarifària a tot Catalunya) i garantir un bon servei. Quin ha de ser el posicionament de la PTP respecte a aquestes mesures? En podem aprendre nous avantatges o inconvenients que desconeixíem? Us convidarem a tots els socis aquesta tardor a debatre-ho. 

Adrià Ramirez Papell

Presidència de la PTP[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...