[vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1636542630067{background-color: rgba(129,215,66,0.11) !important;*background-color: rgb(129,215,66) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]?♀️ La PTP considera inadmissible la previsió de trasllat de l’estació urbana de Figueres a Vilafant que preveu el POUM de Figures en tràmit. Es tracta d’una agressió contra el mode de transport que més aporta a la mobilitat sostenible i que té un menor impacte ambiental.
? L’efecte barrera de l’actual via pot ser resolt de manera satisfactòria mitjançant l’alternativa de soterrament en trinxera, eliminant els passos a nivell i relligant la ciutat però sense afectar els usuaris del ferrocarril.
? L’alternativa de trasllat de l’actual estació a Vilafant és tècnicament més complexa, molt més cara i amb un major impacte sobre les zones agràries del municipi que la proposta de soterrament en trinxera.
? Tots els antecedents de trasllat d’estacions cèntriques a la perifèria de la ciutat han comportat una considerable pèrdua de viatgers. Això també s’acompliria en cas de trasllat de l’estació urbana de Figueres, a la que el 60 % dels viatgers hi accedeixen a peu. [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat!” color=”success” align=”center” i_icon_fontawesome=”far fa-newspaper” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fptp.tndmp.net%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F12%2F20211202-Comunicat-Figueres.pdf|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]La PTP denuncia el canvi en el tractament de les infraestructures ferroviàries contemplat en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Figueres, actualment en tràmit. Mentre que l’Avanç del POUM preveia el soterrament en trinxera de la línia i el manteniment de l’estació al centre de la ciutat, al POUM aprovat inicialment es contempla també l’opció del trasllat a Vilafant.
En un context d’emergència climàtica, no té sentit plantejar una actuació que desincentivi l’ús del mode de transport amb menor impacte ambiental en termes d’emissions. Una estació urbana permet un accés còmode amb origen o destí a les de les poblacions més properes, contribuint així a la dinamització econòmica de la ciutat i a la vertebració del territori. Resulta molt significatiu que el 60 % dels usuaris de l’estació urbana de Figueres hi accedeixen a peu: probablement no els hi resultarà tant atractiu haver d’agafar un autobús d’enllaç amb la corresponent pèrdua de temps, i optaran pel vehicle privat.
Els problemes de permeabilitat urbana que comporta la via actual poden ser abordats amb una solució de soterrament en trinxera com s’ha fet en altres ciutats del nostre entorn. Una actuació d’aquest tipus permetria l’eliminació dels passos a nivell i l’increment de la connectivitat urbana, però sense perjudicar la mobilitat dels usuaris del ferrocarril.
D’altra banda, l’opció de trasllat a Vilafant és tècnicament més complexa, ja que obliga a construir una nova variant que inclou un túnel a la zona del Castell, un viaducte per salvar el desnivell amb la zona agrícola i diverses obres de fàbrica per superar diverses carreteres i travessar zones inundables. A més suposa la necessitat d’ampliar l’estació de Vilafant per acollir les circulacions de la línia de Portbou i els estacionaments i les rotacions de material que actualment es fan a l’estació urbana de Figueres. Es tracta d’una obra amb un cost econòmic molt superior al de l’alternativa del soterrament en trinxera, i amb un fort impacte mediambiental (afectació d’espècies endèmiques) i paisatgístic a la zona de la Muntanyeta i a les àrees agrícoles situades al nord i a l’est de la ciutat de Figueres.
Tots els antecedents de trasllats d’estacions cèntriques a emplaçaments de perifèria han comportat una pèrdua molt significativa de viatgers. És el cas de Gijón (pèrdua d’un milió de passatgers anuals), Feve-León (de 329.000 a 70.000 passatgers anuals), Salou (de 600.000 a 123.000 passatgers/any)… Trasllats d’aquests tipus són una absoluta anomalia en l’àmbit europeu, on el que s’intenta és precisament acostar el tren al centre de les ciutats.
La PTP, que ja va donar suport en el seu dia a les al·legacions presentades per l’IAEDEN en la fase inicial de tramitació del POUM, realitzarà totes les accions legals al seu abast en el tràmit d’aprovació definitiva per tal d’impedir que es faci realitat un projecte que comporta una pèrdua de connectivitat ferroviària, i treballarà conjuntament amb els grups i entitats del territori per tal d’impulsar una resposta social contra aquesta proposta regressiva. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]