[vc_row][vc_column][vc_column_text]La nova plaça de les Glòries, en obres des d’abril de 2015, serà el resultat d’anys de lluites veïnals per recuperar zones verdes als barris més propers. Té com a particularitat la seva innovadora combinació de parc i transport públic, mentre que el trànsit motoritzat ha quedat enterrat als nous túnels de la Gran Via. Aquesta reurbanització permetrà més zones verdes, facilitarà la mobilitat a peu i incorporarà nous itineraris pedalables en zones que abans estaven dominades pel vehicle privat.
No obstant això, ens preocupa l’impacte que suposa per al conjunt del transport públic la proposta municipal de canvi de traçat del tramvia recentment renovat al voltant de Glòries amb motiu de les obres d’interconnexió de la Diagonal. La proposta ens amoïna perquè es planteja traslladar el punt de bifurcació de les línies de Gran Via i Diagonal, des de la plaça de les Glòries, fins a la cruïlla Diagonal-Ciutat de Granada. Aquesta proposta s’acompanya d’un canvi d’alineació de les vies a la Diagonal i una ziga-zaga a les vies de la Gran Via, creuant-se dues vegades amb el carril bus de la línia H12.
Segons l’anàlisi de la PTP, aquest canvi de traçat comprometrà enormement la capacitat i la competitivitat del transport públic, tant per a l’autobús com per al sistema tramviaire, al seu pas per Glòries. El passat mes de juny la PTP va presentar una alternativa per resoldre els problemes actuals i de la proposta municipal en aquest complicat node semafòric i viari.
A més a més, ens preocupen dos aspectes:
- Quina serà la velocitat màxima del tramvia en aquest tram? Creiem que, per disposar d’un servei de transport públic competitiu, caldria almenys poder arribar als 20 km/h, una velocitat compatible amb l’ús recreatiu de l’entorn.
- Assumint que, tant a la proposta de l’ajuntament com a la nostra, calen espais compartits tramvia i bus, com es garantirà que no hi hagi invasions de cap altre mode? El transport públic necessita corredors propis sense interrupcions per a poder oferir un servei atractiu.
Com ja hem destacat en altres articles, creiem que és molt necessari incloure el transport públic com a un element més dels espais pacificats, i no menysprear les seves necessitats d’espai i segregació, com es fa a moltes ciutats del nostre entorn.
A la PTP defensem un transport públic d’altes prestacions que equilibri el canvi modal i les polítiques d’espai públic. Oferim una alternativa al consistori per tal d’aconseguir transicionar cap a una mobilitat més sostenible amb un transport públic que no quedi hipotecat en termes de capacitat i temps de viatge als dos principals corredors urbans: la Gran Via, servida pel bus H12 de TMB, i la Diagonal, a servir per a la interconnexió dels tramvies actuals. Com amb tots els governs municipals, oferim la nostra voluntat de diàleg i capacitat tècnica per ajudar a resoldre els reptes del nostre sistema de transport públic.
Descripció de la proposta municipal
✅ ???? Desdoblament de la via única del Trambesòs existent entre Glòries i la Rambla del Poblenou (parada Can Jaumandreu).
✅ ???? Carril bus en doble sentit per a la línia H12 i els serveis interurbans que s’hagin d’aturar a Glòries, tot i que hauran de compartir espai amb les línies T5 i T6 de tramvia.
❌ ???? Recorregut tortuós per al tramvia, penalitzant els temps de viatge a tots els itineraris entre Glòries i el Besòs (de 3 a 5 minuts) en ser un recorregut més llarg i amb corbes tancades.
❌ ???????????? Pèrdua de capacitat a quatre cruïlles a la banda nord de la plaça: es crearan interseccions entre l’autobús i el vehicle privat, que causaran congestió i penalitzaran el temps de viatge del transport públic. Cal recordar que, en corbes molt tancades, els tramvies han de circular molt a poc a poc, de tal manera que la cruïlla està ocupada molt més temps. Això fa que menys vehicles puguin passar per la cruïlla en una hora.
❌???? Coll d’ampolla al tram compartit per als recorreguts Gran Via i Diagonal del tramvia. En un tram de 400 metres, totes les línies de tramvia de la ciutat compartiran vies, limitant la capacitat de passatge de tota la xarxa.
Proposta de la PTP per no condicionar l’eficiència del transport públic
L’estudi de la problemàtica descrita ha dut a la PTP a plantejar una alternativa al govern municipal, amb les següents característiques:
???????? Independència dels corredors de Gran Via (bus + tramvia) i Diagonal (tramvia), que entrarien des del costat Besòs fins a la parada del parc-plaça de Glòries de manera independent, sense compartir itineraris ni generar incompatibilitats semafòriques. La intersecció entre ambdós corredors seria al costat Llobregat, on no hi ha pressió del trànsit motoritzat, donant més capacitat al transport públic.
⏲️ ???????? Reducció dels temps de viatge gràcies a itineraris més directes i cruïlles més senzilles, sense fases semafòriques especials.
???????? S’evita generar dues intercepcions del passeig central de vianants de la Diagonal. El tramvia no travessa el passeig central de la Diagonal fins a l’arribada a la Plaça de les Glòries.
???? ???? L’alternativa és més econòmica que la proposta municipal. Es manté gran part del traçat actual de les vies del tramvia, i només planteja modificar la part asfaltada de l’intercanviador de Glòries. Igual que a la proposta municipal, es planteja via doble entre La Farinera i Can Jaumandreu.
???????? Més flexibilitat operativa i evitar aïllar el ramal a Ciutadella. La proposta evita l’aïllament del tram Ciutadella Vila Olímpica <> Glòries, i que aquest sigui accessible tant des de la nova Diagonal central com des del costat Besòs. Des de la PTP no compartim la idea d’aïllar aquest ramal mentre es creen serveis que finalitzin a Glòries.
Carles Garcia
Oficina tècnica PTP[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”No et perdis cap article de la revista!” txt_align=”center” color=”green”][/vc_cta][vc_btn title=”Número 70 disponible aquí!” color=”success” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fptp.tndmp.net%2Fmss70%2F|title:N%C3%BAmero%2068″][/vc_column][/vc_row]