Search

La nova marca del transport públic a la demanda de la Generalitat, Clic.cat, s’estèn per tot Catalunya

jul. 29 2021

jul.

29

2021

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”El transport a la demanda contribueix a garantir la cohesió territorial i l’equitat, i fomenta una mobilitat sostenible” title_align=”left” title_size=”h5″ title_color=”accent”][dt_fancy_title title=”El Clic.cat digitalitza el model de transport públic a la demanda per facilitar i agilitzar l’accés als serveis” title_align=”left” title_size=”h5″ title_color=”accent”][dt_fancy_title title=”Al maig es va posar en marxa una prova pilot amb una solució de mobilitat guanyadora d’un Smart Catalonia Challenge a l’Alta Segarra i, abans, es va iniciar al polígon industrial Les Comes d’Igualada, a les comarques del Gironès i del Pla de l’Estany” title_align=”left” title_size=”h5″ title_color=”accent”][dt_fancy_title title=”Aquest mes s’ha iniciat un servei Clic.cat amb 30 parades a La Garrotxa” title_align=”left” title_size=”h5″ title_color=”accent”][vc_empty_space][vc_column_text]La nova marca del transport public a la demanda de la Generalitat de Catalunya, el Clic.cat, posa l’accent en la digitalització del model de transport públic a la demanda que facilita i agilitza l’accés de la ciutadania als serveis. Es va posar en marxa a la província de Girona de forma pionera l’octubre de 2019. El servei, que s’implanta en zones amb dispersió territorial on no hi ha servei de transport públic regular, permet la reserva prèvia, fins i tot, amb un mínim de 15 minuts d’antelació, mitjançant les aplicacions mòbil per iOs o Android dels operadors.

235 línies de transport a la demanda a 736 nuclis de població

El transport a la demanda de la Generalitat està format per 235 línies, que beneficien a 736 nuclis de població arreu de Catalunya. Durant la presentació de la nova marca a Banyoles, es va posar de manifest que el transport a la demanda, contribueix a garantir la cohesió territorial i l’equitat, alhora que fomenta una mobilitat sostenible. I és que no és una fórmula nova, el transport a la demanda fa més de 30 anys que funciona a Catalunya amb la concertació dels ajuntaments i consells comarcals i amb el Clic.cat fem un salt endavant per millorar-lo i ampliar-lo. La recepta d’una mobilitat sostenible passa perquè hi hagi més i millor transport públic i per adaptar-lo a les necessitats de cada zona. És evident que les àrees metropolitanes i més denses necessiten unes determinades solucions per al transport públic, les zones interurbanes, unes altres, però també cal que el territori menys dens, més disseminat, tingui solucions.

Un dels casos amb més acceptació d’aquest servei és l’implantat a la província de Girona (inicialment a les comarques del Gironès i Pla de l’Estany) amb més de 5.000 usuaris des del seu inici a les 3 rutes del Gironès, i 1.500 a les 3 rutes del Pla de l’Estany. Totes elles gestionades per la companyia TEISA. Totes les rutes es poden reservar a través de l’App Nemi (15 minuts abans) o per telèfon. El servei ofereix la possibilitat d’accés a Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR) i pel que fa a la tarifa està integrat a l’ATM Girona.

D’altra banda, el passat mes de març van entrar en funcionament dues línies noves, a la comarca de l’Anoia, amb l’objectiu de facilitar la mobilitat laboral entre el polígon Les Comes i els municipis adjacents: Igualada, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí, de la mà de l’operador Masats. El servei es pot reservar a través de l’aplicació ‘El meu bus’ com a màxim a les 00.00 h del dia abans del servei i després només cal ensenyar al conductor/a el codi QR de la reserva. El servei, consensuat amb els Ajuntaments i les empreses del Polígon, permet evitar l’ús del vehicle privat oferint una alternativa sostenible en transport públic eficient, còmode i segura.

També a l’Anoia, a l’Alta Segarra, el passat mes de maig, va començar a funcionar un servei de transport a demanda Clic.cat, basat en una solució digital de l’empresa Shotl que va guanyar la sisena edició del concurs d’innovació Smart Catalonia Challenge per afavorir la mobilitat del seu veïnat.

La solució tecnològica de Shotl consisteix en un programari que permet als operadors de transport per carretera oferir serveis a la demanda sense rutes i horaris fixos, amb un recorregut que es crea en temps real segons les peticions fetes pels usuaris a través d’una aplicació mòbil. El servei es presta en un vehicle de 7 places de la Mancomunitat de l’Alta Segarra que recull les persones usuàries seguint el  trajecte definit. L’objectiu d’aquest nou servei Clic.cat és donar més opcions de mobilitat en transport públic a una zona molt desagregada com és l’Alta Segarra, de fet, dona servei a 7 municipis, entre ells Calaf i Igualada.

Aquest mes de juliol el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha posat en marxa un nou servei de transport a la demanda, Clic.cat, a La Garrotxa. La nova línia connecta, segons s’hagi demanat amb reserva prèvia, els nuclis de població de la Vall d’en Bas, Les Preses, Olot i Riudaura, amb un màxim de fins a 30 parades.

En les directrius nacionals de mobilitat s’estableix que totes les zones del territori han de disposar d’un transport públic adequat a les seves necessitats de mobilitat. Així, en la primera d’aquestes directrius es contempla la implantació de sistemes de transport públic alternatius en urbanitzacions disperses i mesures per a la millora de la connexió amb la xarxa principal de transport públic, i en la 25a directriu s’estableix que cal millorar l’accés en transport públic entre els diferents nuclis de població aïllats i les capitals municipals i comarcals a través dels serveis a la demanda, l’obertura del transport escolar i l’habilitació de sistemes innovadors que satisfacin la demanda de la mobilitat en el món rural.

59.200 usuaris al 2019

Amb el servei de transport a la demanda es pot oferir una cobertura territorial de la xarxa de transport públic als nuclis disseminats dels municipis i oferir una alternativa de mobilitat sostenible als col·lectius com la gent gran que viu en aquests municipis i que no disposen d’altres alternatives de mobilitat.

Així, l’any 2019 un total de 59.200 viatgers van fer us dels serveis de transport a la demanda el que suposa un increment del 15,6% pel que fa al nombre de viatgers respecte l’any 2018.

Lleida és la demarcació amb més serveis de transport a la demanda. Disposa de 124 línies de transport a la demanda que l’any 2019 van transportar 29.278 viatgers. La segueix la demarcació de Barcelona amb 46 línies de transport a la demanda (sumant les tres de recent creació a la comarca de l’Anoia) i 2.505 viatgers l’any 2019. Girona, que disposa de 41 línies de transport a la demanda, és la demarcació que més viatgers va transportar després de Lleida, amb un total de 17.298. Per acabar, Tarragona, amb 23 línies de transport a la demanda, va transportar 10.119 viatgers l’any 2019 amb aquest mode de servei.

El departament de la Vicepresidència, i de Polítiques Digitals i Territori de la  Generalitat compta amb diversos projectes en marxa per a la millora de la digitalització del servei de transport. Un d’ells és el Clic.cat. En tot cas, la introducció de la tecnologia és una prioritat i així es constata en els diversos projectes que es preveuen desenvolupar en els propers anys i, en aquest sentit, els fons Next generation són una bona oportunitat per seguir aprofundint en aquest procés i seguir potenciant la xarxa de transport públic.[/vc_column_text][dt_gallery_masonry image_border_radius=”0px” project_icon_border_width=”0px” include=”18395,18398,18401,18404,18407,18410,18413,18416″][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”No et perdis cap article de la revista!” txt_align=”center” color=”green”][/vc_cta][vc_btn title=”Número 65 disponible aquí!” color=”success” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fptp.tndmp.net%2Fmss65%2F”][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...