Search

Número 66

gen. 31 2022

gen.

31

2022

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_raw_html]JTVCM2QtZmxpcC1ib29rJTIwaWQlM0QlMjIxOTQxOCUyMiUyMCU1RCU1QiUyRjNkLWZsaXAtYm9vayU1RA==[/vc_raw_html][vc_btn title=”També pots descarregar el PDF!” color=”success” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fptp.tndmp.net%2F3d-flip-book%2Frevista-66%2F|title:Revista%2066|target:_blank”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1618992825822{background-color: rgba(201,214,201,0.31) !important;*background-color: rgb(201,214,201) !important;}”][vc_column_text]Editorial: Aquest 2022, més carrils bus, més trens i menys avions

El debat sobre l’aeroport: Una excel·lent oportunitat per millorar a xarxa ferroviària.

Esborrem mites per trencar barreres: El poder transformador de l’accessibilitat als serveis de transport públic.

Bicibús: Molt més que una opció de mobilitat per pedalar cap a l’escola.

Debat peatges: S’ha de pagar per fer ús de les autopistes?

Entitats amigues: BACC – 20 anys d’història fomentant l’ús de la bicicleta a Barcelona i a Catalunya.

Escola de Transport Públic: L’autobús, peça clau del sistema de transport públic.

Participació de la PTP en actes reivindicatius del territori.

Mobilitat sostenible fora de l’àrea metropolitana: Unes jornades de mobilitat sostenible a Vilafranca.

Anàlisi d’un servei:  Bus d’aportació de Castellbisbal

Dr. Traffic: Anècdotes sobre mobilitat sostenible.

Entrevista a Marina Berastegui Canals: “La mobilitat al Camp de Tarragona, necessita millorar. El Tramcamp n’és un projecte estructurant.”

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”05px”][vc_column_text]

Aquest 2022, més carrils bus, més trens i menys avions

Amb aquest número, deixem enrere un 2021 que no ens ha portat masses bones notícies per a la mobilitat sostenible.

Hi ha hagut, principalment, dos temes d’alt interès polític que juguen molt en contra de la mobilitat sostenible.

El primer, el projecte d’ampliació de l’aeroport, al qual ens vam oposar. Vam treballar per elaborar-hi alternatives: estem segurs que no cal ampliar-lo i, en canvi, sí que cal millorar les connexions amb tren a destinacions com Galícia, Tolosa, Zurich o Milà. 

El segon, l’aixecament dels peatges a les vies d’alta capacitat, que ha contribuït a incrementar els nivells de congestió a les entrades de Barcelona.

Hem denunciat l’error que ha suposat no disposar d’uns peatges públics, fent un discurs als mitjans i a les xarxes que sembla que mica en mica s’està començant a estendre i entendre.

Per sort, també podem celebrar algunes bones notícies. Precisament als accessos de Barcelona s’ha posat en marxa el carril Bus – VAO de la C-31, que amb un cost molt raonable està sent un èxit i porta més passatgers que els carrils-cotxe, i fa ben poc s’ha anunciat l’acord pel traspàs de la B-23, que ha de permetre la creació d’un carril bus del qual se’n beneficiaran des dels usuaris del Baix Llobregat fins als de tota la meitat sud i oest de Catalunya, i el projecte constructiu del tren-tram del Camp de Tarragona, el TramCamp, tots dos projectes històricament reivindicats per la PTP.

En la vessant més divulgativa de la PTP, durant aquesta tardor hem organitzat dos congressos: un dedicat a la Mobilitat sostenible més enllà dels entorns metropolitans (Vilafranca, 27 de novembre) i l’altre enfocat a reflexionar sobre L’Autobús, una peça clau del sistema de transport públic (online, 13 i 15 de desembre i recuperable posteriorment).

Conjuntament amb el congrés “El transport públic és cosa de dones”, que fem cada març, i de les xerrades sobre model ferroviari, que vam fer a inicis d’aquest any, consolidem la formació com a un dels pilars de l’entitat, i una de les millors formes de preparar la lluita per la mobilitat sostenible que duem a terme.

Seguint amb les bones notícies, aprofitem per felicitar els companys del Bicicleta Club de Catalunya (BACC), que ja porten 20 anys fomentant l’ús de la bicicleta a Barcelona i a Catalunya, i a CanvisEnCadena, de qui ha sortit aquest any la iniciativa del Busbici. D’ells en podem aprendre que, a vegades,  alguns canvis d’hàbits iniciats des de baix van molt més ràpid del que a nivell d’administracions estem acostumats.

A totes dues entitats les podreu llegir en aquest número, com també podreu llegir l’article sobre accessibilitat que publiquem acompanyats de la Federació ECOM: perquè la mobilitat sostenible és també una qüestió de justícia social i igualtat d’oportunitats.

Per aquest 2022, tenim molts desitjos, però en destacarem un: que els tres tren-trams que s’han inclòs als Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022, Camp de Tarragona, Costa Brava i Bages, i que des de la PTP hem defensat aquest any, siguin una mica més a prop quan acabem l’any.

Adrià Ramirez Papell

Presidència de la PTP[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...