Un any més l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, juntament amb d’altres entitats del sector de la mobilitat i la perspectiva de gènere, ha presentat la jornada “El transport públic és cosa de dones” d’aquest 2022.
Des de l’any 2019 aquesta jornada s’ha posicionat al centre de les mirades de mobilitat i gènere: la mobilitat amb una mirada feminista i inclusiva. Cada any busquem i treballem per a incloure noves perspectives que fomentin la inclusió de tots els col·lectius a la jornada: des de la visibilització de la pobresa i la mobilitat entre dones migrades, fins a la mobilitat fora de l’àrea metropolitana i micropobles.
Aquest any 2022 el focus s’ha centrat en la mobilitat intergeneracional, per conèixer les diferents experiències al llarg de la vida de les persones (infància, joventut, gent gran) i també donar valor a la formació en el sector per aconseguir estratègies amb perspectiva de gènere i inclusives.
Enguany, l’acte ha tingut lloc a La Ciba i s’ha dividit en tres blocs. En primer lloc, s’ha dut a terme una introducció a la mobilitat des de la mirada feminista i com l’espai urbà s’adequa a les necessitats als diferents cicles de vida. En aquest primer bloc s’ha comptat amb la col·laboració de Marta Román com a ponència inaugural.
També han estat presents Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet; Maite Pérez, cap de servei de Planificació de la Mobilitat Sostenible a l’AMB; Maria Montaner, directora de l’Àrea de Comunicació de l’ATM; Ricard Gomà, director del IERMB i Núria Pérez, vicepresidenta de la PTP i Silvia Migueiz Castosa, directora de La CIBA.
Núria Parlón destaca que “a les persones que estan al capdavant de la planificació de les ciutats els poden ser útils iniciatives com les del Congrés de ‘Dones al transport públic’ per tenir una visió inclusiva de la mobilitat i l’urbanisme”. A més a més, Maria Montaner, de l’ATM, explica que el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya presenta la campanya ‘No en
passem ni una’ per acabar amb la lacra de la violència de gènere que comptarà amb la col·laboració de tota la xarxa de transport públic. En temes relacionats amb la infància, Marta Roman indica que “ara que vivim en ciutats molt més segures, la sensació per la infància és de màxima inseguretat i els ‘tanquem a casa’. Estem en la idea de la individualitat màxima, menystenint el bé comú.”
El segon bloc ha estat una taula rodona entre entitats representants de la infància, joventut i gent gran per analitzar com la mobilitat i l’espai públic conviuen vers les diferents necessitats de desplaçament al llarg de la nostra vida. Ha estat moderada per Mercedes Vidal, membre de la junta de la PTP i els membres de la taula han estat: Rosa Suriñach, d’Eixample Respira; Helena Vilardell, de Canvis en Cadena; Anna Winkelmann Larios, de CJB i Sylviane Dahan, de FAVB (vocalia dones). Una taula on, segons explica Mercedes Vidal, “volem posar en valor com fer servir la mobilitat com a palanca de canvi social i per canviar el paradigma.”