[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Les noves tarifes del transport públic es presentaran avui dimarts al Consell de la Mobilitat (òrgan consultiu del Departament de Territori i Sostenibilitat), un ens en el qual la PTP hi és present.
La PTP hi expressarà el seu acord amb les línies generals de la evolució en les tarifes, que van en la línia que l’entitat reclamava des de fa molt temps. La nova estructura tarifària afavoreix els usuaris freqüents del transport públic per damunt dels ocasionals, i pot contribuir a fidelitzar-ne l’ús.
Com a mesura complementària, i per tal d’homogeneïtzar el sistema, proposarem la integració tarifària del bitllet senzill en els mateixos termes que la resta de títols.
Així mateix, expressarem la necessitat de resoldre la penalització excessiva per als grups amb desplaçaments esporàdics des de les corones exteriors a Barcelona, presentant propostes en aquest sentit. Ens preocupa l’efecte dissuasiu que poden tenir les noves tarifes en la utilització del transport públic sobre aquest grup d’usuaris si no s’apliquen les adequades mesures correctores.
Reclamarem al Consell l’impuls d’una tarifació social realment integrada per a determinats grups de població amb especial risc de vulnerabilitat econòmica.
[/vc_column_text][vc_separator border_width=”4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]La PTP intervindrà en el Consell de la Mobilitat convocat per avui dimarts a les 9 h., expressant el seu suport a unes modificacions en l’estructura tarifària del transport públic que van en la línia del que des de la nostra entitat veníem reclamant des de fa temps. El canvi tarifari (major cost de les targetes amb nombre de viatges limitat i rebaixa de les targetes amb viatges il·limitats dins del període de validesa) afavoreix clarament l’usuari freqüent del transport públic davant de l’ocasional, va en la línia del que la nostra entitat ve reclamant des de fa temps, i pot contribuir via fidelització en l’increment del nombre de viatgers.
Volem ressaltar que la rebaixa substancial de la T-Mes (nombre il·limitats de viatges durant 30 dies) fa que per a un usuari habitual en laborable (2 viatges diaris 20 dies al mes) aquest títol li surti més econòmic que les quatre T-10 que necessita ara al preu actual, i a més té viatges il·limitats durant tot aquest període. Es resol per tant l’anomalia, molt poc freqüent a Europa, que el títol més utilitzat per al transport públic sigui la T-10, una targeta amb nombre limitat de viatges, i no un títol amb tarifa plana. La modificació de l’actual T-10, a més, acabarà amb la paradoxa que les administracions públiques subvencionin el transport públic dels visitants ocasionals.
Amb la propera implantació de les ZBE, la nova tarifació és una invitació a passar-se al ús intensiu del transport públic.
La reducció del preu de les tarifes amb viatges il·limitats, ara anomenades T-Usual, antigues T-Mes, és també molt significatiu per a les zones 2 a 6 del sistema tarifari integrat.
Ens complau que aquesta modificació s’hagi pogut fer de manera prèvia a la introducció de la T-mobilitat, cosa que posa de manifest que els arguments esgrimits en anys anteriors sobre la dificultat de fer el canvi sense el nou suport mancaven de fonament.
Malgrat l’acord en les línies generals, des de la PTP plantejarem avui algunes modificacions per resoldre efectes indesitjables de les noves tarifes. Per homogeneïtzar i com a mesures complementària, proposarem la integració tarifària del bitllet senzill en els mateixos termes que la resta de títols. En un sistema de transport públic basat en el canvi de mode transport com és el nostre, i al passar la T-10 a ser unipersonal, aquesta modificació permetria el pagament d’acompanyants ocasionals en viatges complets. A més, el viatger ocasional percebria els avantatges de la intermodalitat, actuant com a “escola d’usuaris”.
Ens preocupa l’efecte dissuasori que el nou esquema tarifari pot tenir sobre els grups (familiars o d’altres) que es desplacen esporàdicament a Barcelona des de les corones exteriors 2-6, sovint per activitats culturals o d’oci. Aquests usuaris han d’optar entre una T-Casual per a cada un dels seus membres o bitllet senzill de transport interurbà més bitllet senzill de transport urbà. Proposarem que aquest problema es resolgui amb qualsevol de les següents mesures (o totes dues simultàniament):
- Manteniment del caràcter multipersonal per a les T-Casual per a 2 o més zones.
- Establiment d’un títol de transport de grup integrat amb un cost equivalent a aproximadament dos bitllets senzills d’anada i tornada, que permetés viatjar conjuntament fins a 5 persones d’un mateix grup. Es tracta d’un tipus de títol existent a moltes ciutats europees.
Aquests canvis haurien d’anar acompanyats de les modificacions en la zonificació tarifària que resolgui les discriminacions que es donen en poblacions no incloses a les zones 1/2
Finalment, recordarem que resta pendent la unificació de la reducció tarifària social per tot l’àmbit de zonificació tarifària de l’ATM. És del tot injustificable la discriminació per raó d’edat o residencia en un municipi o del mitjà que pateixen col·lectius socials importants , sent especialment greu el de les persones amb discapacitats i acompanyants. Aquesta aplicació arbitrària i diversa de la tarifació social podria estar vulnerant fins i tot principis constitucionals de no discriminació dels ciutadans. Cal equilibrar aquesta bonificació a tot el territori i estendre a tots els serveis, com rodalies, amb criteris de baremació han de ser iguals a tots els municipis.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]